giles reid architects draws natural light into renovated 18th-century house in london

giles reid london house renovation designboom 1200

Bermondsey coach house by Giles Reid Architects

 

UK-based practice Giles Reid Architects has completed the renovation of an 18th-century two-story house in the Bermondsey district of south London. The remodel addressed the home’s most significant problem, a lack of direct sunlight, with an efficient redesign that creates large, flowing spaces and ensures that sunlight permeates the entire interior. Most of the rooms are clad in light-absorbing paint, while additional elements such as exposed wood and steel beams were also painted white to add brightness to the living environment.

giles reid architects draws natural light into renovated 18th-century house in london


a bright green entrance door welcomes occupants into the renovated residence | all images courtesy of Giles Reid Architects

 

 

Finding the Best Natural Light Available

 

When the client bought the property, the building was free standing. However, over the past twenty years, the structure has been progressively built out on all sides, resulting in a lack of direct sunlight. To address this problem, Giles Reid Architects relocated the living room to the upper floor, where the best natural light was available. In addition, the RIBA Chartered Practice decided to move the kitchen into the former small laundry room, creating a large family space. The bedrooms were moved to the first floor to face a narrow courtyard that looks out onto an adjacent glass façade that reflects the light.

 

The exterior walls, formerly shot-blasted dark brown brick that absorbs light, were given a lime-sand slurry and painted white to reflect light. The exposed wood and steel beams were fireproofed and also painted white. Light ash wood was used throughout for both the floors and the joinery.

giles reid architects draws natural light into renovated 18th-century house in london
the narrow courtyard looks out onto an adjacent glass façade that reflects the light

giles reid architects draws natural light into renovated 18th-century house in london
the architects relocated the living room to the upper floor, where the best natural light was available

giles reid architects draws natural light into renovated 18th-century house in london
the redesign creates large, flowing spaces and ensures that sunlight permeates the entire interior

giles reid architects draws natural light into renovated 18th-century house in london
bright colors and light wood clad the interior

giles reid architects draws natural light into renovated 18th-century house in london
additional elements such as exposed steel beams were also painted white to add brightness

giles reid architects draws natural light into renovated 18th-century house in london
the renovation of the 18th-century two-story house adopts a minimalist character

 giles reid architects draws natural light into renovated 18th-century house in london giles reid architects draws natural light into renovated 18th-century house in london giles reid architects draws natural light into renovated 18th-century house in london giles reid architects draws natural light into renovated 18th-century house in london

 

 

project info: 

 

name: Bermondsey Coach House
architects: Giles Reid Architects
location: Bermondsey, London

myrto katsikopoulou I designboom

jan 19, 2023